Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023 η Εποπτεία και ο Συντονισμός Φυσικών Επιστημών των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας διοργάνωσαν την Ημέρα Φυσικών Επιστημών στα Αρσάκεια-Τοσίτσεια Σχολεία Εκάλης.
Στην Ημέρα συμμετείχαν περίπου 450 μαθητές και 70 εκπαιδευτικοί. Στην εκδήλωση οι μαθητές με την καθοδήγηση των καθηγητών τους προετοίμασαν και παρουσίασαν σε μαθητές και γονείς πειράματα στις Φυσικές Επιστήμες. Τους μαθητές μας παρακολούθησαν και χειροκρότησαν σχεδόν 1.000 συμμαθητές τους και γονείς.
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, Καθηγητής Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους και ανέλυσε την αξία της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστήμών. Στη συνέχεια, ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ Ευάγγελος Γαζής αναφέρθηκε σε εφαρμογές των Φυσικών Επιστημών στην τεχνολογία. Ακολούθησαν δύο εξαιρετικές ομιλίες:
«Ανθρωποκεντρικές και Βιώσιμες Πόλεις του Μέλλοντος» από τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Εταίρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Δημήτριο Μούρτζη.
«Πυρηνική Φυσική – Επιταχυντές και Τέχνη» από τον Καθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του ΕΜΠ Μιχαήλ Κόκκορη.
Στη συνέχεια το πρόγραμμα περιλάμβανε Βιωματικά Εργαστήρια και Πειράματα Επίδειξης Χημείας από τον Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών Νικόλαο Κλούρα, Βιολογίας από την Καθηγήτρια του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών Ελένη Κουρέα και Φυσικής από τον υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Ηλιούπολης Παναγιώτη Λάζο. Παράλληλα με τις προηγούμενες δράσεις, πραγματοποιήθηκαν κουίζ γνώσεων στις Φυσικές Επιστήμες για την Γ΄ Γυμνασίου, την Α΄ Λυκείου και Β΄ Λυκείου με τη συμμετοχή μίας ομάδας μαθητών από το κάθε Σχολείο. Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού ανακοινώθηκαν από τον Συντονιστή των Φυσικών Επιστημών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Εμμανουήλ Πετράκη και στις νικήτριες ομάδες απονεμήθηκαν τα βιβλία: «Η Ταυτότητα των Χημικών Στοιχείων» του Ν. Κλούρα από τις εκδόσεις Τραυλός, «Το Περιοδικό Βασίλειο» του P.W. Atkins από τις εκδόσεις Κάτοπτρο και «Στον Τρίτο Βράχο από τον Ήλιο» του Δημήτρη Νανόπουλου από τις εκδόσεις Πατάκη.
Το κλείσιμο της εκδήλωσης πραγματοποίησε η Επόπτρια των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων Βασιλική Παπαπέτρου-Μουρσελά, η οποία ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, τους προσκεκλημένους Καθηγητές των Πανεπιστημίων, τους συντελεστές για τη διοργάνωση της εκδήλωσης, τους Εκπαιδευτικούς και τους Διευθυντές των Σχολείων, το διοικητικό και εργατικό προσωπικό και, τέλος, τους μαθητές που συμμετείχαν και παρακολούθησαν τις δραστηριότητες της ημερίδας και τους συνεχάρη.
ΕΙΣΗΓΗΣΕΙΣ:
«Ανθρωποκεντρικές και Βιώσιμες πόλεις του μέλλοντος», Δημήτριος Μούρτζης, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών.
«Πυρηνική Φυσική, Επιταχυντές και Τέχνη», Μιχαήλ Κόκκορης, Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ ΕΠΙΔΕΙΞΗΣ:
ΧΗΜΕΙΑΣ: από τον Νικόλαο Κλούρα, Ομότιμο Καθηγητή του Τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΦΥΣΙΚΗΣ: από τον Παναγιώτη Λάζο, Υπεύθυνο του ΕΚΦΕ Ηλιούπολης.
ΒΙΩΜΑΤΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΒΙΟΛΟΓΙΑΣ: από τη Ελένη Κουρέα, Καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών.
ΠΕΙΡΑΜΑΤΑ από τους μαθητές των Αρσακείων Σχολείων.
ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΚΟΥΙΖ στις Φυσικές Επιστήμες με τη συμμετοχή ομάδων μαθητών των Αρσακείων Σχολείων.